Maak een Ubuntu 16.04 live usb-stick met Rufus

Ubuntu 16.04 LTS is op 21 april 2016 uitgekomen. LTS staat voor Long Time Support en daarom is dit een versie van Ubuntu die het waard is om de komende tijd te gebruiken door middel van een live usb-stick.

Met Rufus een Ubuntu 16.04 LTS live usb-stick maken

Dit artikel legt je uit hoe je met behulp van Rufus een Ubuntu 16.04 live usb stick maakt. Volg de stappen:

  1. Ga naar www.ubuntu.com
  2. Klik op Download (rechtsboven, links naast zoekveld)
  3. Klik op "Ubuntu Desktop >", je komt nu op een pagina waar staat Ubuntu 16.04 LTS
  4. Klik dan op de oranje Download knop
  5. Nu willen ze dat je gaat doneren, scroll helemaal naar beneden en klik op "Not now, take me to the download"
  6. De download start in paar seconden
  7. Ga naar https://rufus.akeo.ie
  8. Scrol een beetje tot je Download ziet en kies dan voor Rufus 2.8 Portable
  9. Start rufus. Er wordt gevraagd of je online wilt zoeken naar programma updates. Klik maar op nee. Het programma start verder op. Doe je usb stick van 4GB of groter in je computer... even wachten tot je computer de usb stick herkent.  Kies je Apparaat (usb stick) in de eerste dropdown, vul de rest in zoals de afbeelding weergeeft. Het veld Clustergrootte wordt automatisch ingevuld. Klik op het icoontje met een cd+drive om te browsen naar de ubuntu-16.04-desktop-amd64.iso. Het veld Nieuwe volumelabel wordt nu automatisch ingevuld.
  10. Druk nu op Start.

[caption id="attachment_244" align="alignleft" width="397"] afbeelding van Rufus waarmee een Ubuntu 16.04 LTS live usb stick gemaakt wordt Rufus instellingen om een bootable Ubuntu 16.04 LTS live usb stick te maken[/caption]

(Het kan zijn dat er gevraagd wordt om een paar bestanden te downloaden die met syslinux te maken hebben, klik dan op Ja, zodat rufus deze automatisch voor je download.) Er wordt nog een laatste keer gevraagd of je echt wilt doorgaan, klik op OK als je zeker weet dat je het juiste apparaat hebt geselecteerd.

Start nu je computer opnieuw op en start op vanaf de usb stick die je net hebt gemaakt door in je bios de boot order zo in te stellen dat je USB device bovenaan staat. Sommige computers geven ook een boot optie aan om tijdens het booten eenmalig de opstart disk te kiezen, dit is handiger dan de vorige optie omdat je nu geen bios instellingen permanent hoeft te veranderen.